20-02-2017

NGO’er og træerhvervet: Svanemærket skader regnskoven

Dansk Træforening har sammen med en række erhvervsorganisationer og NGO’er igennem længere tid forsøgt at påvirke Svanemærket til at foretage ændringer af deres skovkriterier. Det skyldes nye regler, som betyder at produkter lavet af primært tropiske træarter, men også fx sibirisk lærk, de facto ikke længere kan opnå mærket.

Formålet med kriterierne er at beskytte skoven, men de kan i realiteten få den stik modsatte konsekvens. Hvis skovejerne ikke kan sælge deres træ så er det ikke længere en god forretning at passe på skoven, og så kan områderne blive lagt om til fx græsmarker og palmeolieplantager.

Offentlig kritik

Dansk Træforening har deltaget i revisionsprocessen omkring mærkningsordningen, dog uden det har ført til ændringer. Derfor lægger Dansk Træforening , sammen med organisationer som FSC, WWF, Verdens Skove og Træ- og Møbelindustrien, nu pres på Svanemærket, ved at rette en offentlig kritik af mærkets skovkriterier.

Det sker med bl.a. denne artikel hos DI Buisness: Naturorganisationer: Svanemærket skader regnskoven

Jakob Rygg Klaumann, direktør i Dansk Træforening, udtaler:

– Det er endda sådan, at de nye regler vil betyde udelukkelse af træarter, som blandt andet er støttet af Danida-projekter, og som har til formål både at sikre bæredygtighed og økonomisk grundlag for virksomheder og fattige skovejere i udviklingslande. Det virker helt uholdbart, at der på denne vis er offentlig støtte til en mærkningsordning, som tilsyneladende bidrager til at underminere dele af dansk udviklingsbistand, siger han til DI Business.

Kritik tages til efterretning

I Nordisk Miljømærkning fastsættes kriterierne for Svanemærket. Kriteriechef for Danmark Lisbeth Engel Hansen tager kritikken til efterretning.

– Vi har samlet vurderet, at vi af miljøhensyn og risikoen for tab af biodiversitet i tropiske regnskove er nødt til at have kriterier, der er mere vidtrækkende, siger Lisbeth Engel Hansen til DI Business.

En ændring af listen kan dog tidligst komme på tale i slutningen af 2017 eller begyndelsen af 2018.

Print Friendly, PDF & Email