Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Dansk Træforening viser, at 97 procent af det træ, medlemmerne importerer til Danmark, er certificeret. Dokumenteret bæredygtigt træ er afgørende for at lykkes med den grønne omstilling, mener foreningens direktør.
Den grønne omstilling er i tiltrængt gang over alt i samfundet. Vi skal gøre op med vanetænkningen: Væk fra de fossile og mineralske råstoffer og hen mod de fornybare og biogene.
Det gælder også i byggeriet, hvor skærpede klimakrav nu fases ind i Bygningsreglementet og snart vil vi se endnu flere løsninger med biogene materialer - som fx træ - for at leve op til kravene.
Træ er en fantastisk ressource, som kan få os langt i den grønne omstilling. Materialet kan bruges på så utrolig mange forskellige områder – alt, hvad man kan lave af olie, kan man også lave af træ. De kemiske byggeklodser er de samme.
Selvom træ er en fornybar ressource, er det også en begrænset ressource, som skal anvendes klogt: Vi skal optimere anvendelsen og erstatte fossile materialer med træ alle de steder, hvor det giver mening, vi skal genbruge og genanvende i meget større omfang end i dag, og vi skal innovere og frembringe løsninger, der kan holde på det lagrede CO2 i længst mulig tid - inden vi til slut kan udnytte træet til energi.
Men først og fremmest skal vi sikre, at det træ, vi fælder i skoven, stammer fra bæredygtig skovdrift.
Siden Rio-topmødet i 1992 har verdens skovsektor arbejdet med at omsætte Brundtlands definition af bæredygtighed til praktisk skovdrift, sådan at de nulevende menneskers behov fra skoven imødekommes, uden at det skader fremtidige generationers muligheder for at få opfyldt deres behov fra skoven.
De anerkendte certificeringsordninger PEFC og FSC er et middel til at dokumentere netop det.
Skovene drives efter standarder, som bevarer og øger alt det, skoven tilbyder - herunder rekreation, rent grundvand, biodiversitet og lagring af CO2 i stammer, rødder og jordbund, foruden materialer til den grønne omstilling.
Certificering giver også fuld sporbarhed igennem hele værdikæden – lige fra træet står i skoven, og til det færdige produkt lander i et byggecenter eller en møbelbutik.
Langt det meste af det træ, der bruges i byggeriet herhjemme, stammer fra fra vores nære nabolande i Skandinavien, Baltikum og resten af Europa. Dansk Træforenings medlemmer står for størstedelen af importen og forsyner den danske træsektor med træ.
Og importørerne er omhyggelige med det træ, der krydser den danske grænse.
”Vi tager ansvar for, at det træ, der kommer ind i landet, stammer fra bæredygtigt forvaltede skove og i overvejende grad er certificeret efter de internationalt anerkendte FSC- og PEFC-ordninger”, lyder det fra direktør i Dansk Træforening Jakob Rygg Klaumann.
En gang om året indberetter foreningens medlemmer andelen af certificeret træ i deres import. Målet var at nå op på 95 procent certificeret træ i 2025, men det mål er allerede nået – og toppet: Hele 97 procent af det træ, medlemmerne importerer til Danmark, er importeret efter FSC- og PEFC-standarderne.
Udover at dokumentere medlemmernes import af certificeret træ ønsker Dansk Træforening med undersøgelsen at skabe opmærksomhed om ansvarligt skovbrug og det fælles ansvar for at skubbe på udviklingen.
”Ved at sætte ambitiøse indkøbsmål og skrue yderligere op for mængden af dokumenteret, bæredygtigt produceret træ er vi med til at stimulere markedet og understøtte den gode bevægelse henimod et grønnere samfund. Jo mere certificeret træ, vi køber og importerer til Danmark, desto større bliver tilskyndelsen til, at producenter i hele verden dokumenterer deres produktion og tager de miljømæssige, sociale og økonomiske hensyn, som en certificering kræver,” understreger Klaumann.
Se nøgletal fra Dansk Træforening (pdf) ,
baseret på medlemmernes indberetninger i det internationale rapporteringssystem Thémis.
Pressemeddelelse: Ny vidensbank samler og deler brandtests af biogene byggematerialer
11-12-2024
EUDR - Et skridt tættere på 12 måneders udsættelse 🔑
04-12-2024
Nyt partnerskab for dansk træbyggeri
28-11-2024
EUDR: Nyt fra Ministerrådet og materialer og optagelser af styrelsens webinar 🔑
20-11-2024
International Hardwood Conference, IHC 2024 - Pressemeddelelse og materiale 🔑
15-11-2024
International Softwood Conference 2024: Pressemeddelelse og præsentationer 🔑
14-11-2024