Træinformation, DBI og Artelia lancerer projekt BrandBank, der skal accelerere det biobaserede byggeri. Den fælles platform vil give hele byggebranchen adgang til data og dokumentation, der letter udfordringen med at gøre byggeriets grønne omstilling brandsikker. Projektet er støttet af Realdania og med et økonomisk bidrag fra en række aktører i branchen.
Byggeriet står ved en skillevej. Klimaaftrykket skal langt ned, og det kræver et opgør med den konventionelle tilgang til konstruktionsopbygninger og materialevalg. Øget brug af biobaserede materialer bliver afgørende for at nå de nødvendige CO2-reduktioner, men det er ikke uden forhindringer.
En af de største barrierer for at anvende flere biobaserede byggematerialer er manglen på tilgængelig viden og dokumentation om deres brandmæssige egenskaber. Det bliver hurtigt dyrt og tidskrævende, hvis alle produkter skal brandtestes og dokumenteres. Derfor har Træinformation, Artelia og DBI indgået partnerskab om at indsamle, analysere og formidle eksisterende brandtests fra både ind- og udland. Projektet skal munde ud i vidensportalen BrandBank, hvor byggeriets aktører både kan få inspiration og adgang til den værdifulde dokumentation.
Den filantropiske forening Realdania er en kendt katalysator for vidensdeling og udforsker også emnet i indsatsen Veje til biobaseret byggeri. Artelia tager del i selvsamme projekt og vil bl.a. trække på den erfaring i rollen som BrandBankens projektleder og bæredygtighedsspecialist:
”Vi ser en stor interesse for biogene materialer, og flere proaktive aktører har udført brandtests over de seneste år med positive resultater, der udfordrer vanetænkningen. Men de gode erfaringer bliver ikke nødvendigvis delt i branchen og gjort til fælleseje, som kan lette dokumentationsbyrden og dermed fremme de mere biogene løsninger. Dette skal Brandbanken bidrage til at forandre,” udtaler Steffen Maagaard, der er markedschef for energidesign, bæredygtighed & Indeklima i Artelia.
På kort sigt skal projektet klæde branchen på med brugbar brandteknisk dokumentation, der gøres mere operationel ved bl.a. at tilføje klimaaftryk (LCA) for de udvalgte konstruktioner. Ved at benytte sig af enkel formidling, der favner en bred målgruppe af byggeriets aktører, vil projektet også styrke den fælles grundforståelse for brandtekniske termer og konstruktive aspekter. Formålet er at skabe bedre forudsætninger for, at flere kan tage del i dialogen om, hvordan man fremmer de biogene løsninger uden nødvendigvis at have en dyb brandteknisk indsigt. Det giver derfor helt naturligt mening, at BrandBanken kommer til at drives af Træinformation, hvor direktør Mikael Koch ser frem til at tage del i projektet:
”Træinformation har gennem mange år leveret viden til alle, der bygger i træ. Da den bærende del af et biobaseret byggeri ofte vil være af træ, så har Træinformation valgt også at omfavne de øvrige biogene løsninger. Det er derfor naturligt, at vi som videncenter fremover også tilbyder viden om brandløsninger til det biogene byggeri via vores digitale univers.”
Den mere langsigtede plan er at bruge den opsamlede viden til at udpege de områder, hvor der fortsat mangler data og dokumentation. Ved at skabe en fælles database kan man bedre indkredse behovet for de brandtest, den fortsatte udvikling vil kræve.
Et andet væsentligt sigte med projektet er at udlede de regulatoriske knaster, så kommende bygningsreglementer og love ikke spænder ben for det biogene byggeri. DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk institut er projektets brandtekniske partner og har beskæftiget sig med problemstillingen gennem projekter som Wood:UpHigh og Biofacades:UpHigh – to projekter, der netop ønsker at vise vejen til præaccepterede løsninger for biogene konstruktioner, så de nemmere kan konkurrere med de konventionelle.
DBI hjælper på daglig basis både bygherrer og producenter med at brandteste deres løsninger, og instituttet ser et stort potentiale i at flere testresultater og analyser bliver delt med branchen i stedet for at havne i en fortrolig folder på harddisken. Adgang til andres testresultater vil give mulighed for at få en brandteknisk bedømmelse, som et alternativ til en langt dyrere fuldskala brandtest. I tillæg ønsker projektet samtidig at inddrage relevante internationale resultater, hvor DBI vil kunne udføre brandtekniske bedømmelser af udenlandske tests for at sikre deres anvendelighed i Danmark, hvis dette bliver nødvendigt. Christian Fundby Schou fra DBI ser frem til at komme i gang med indsatsen:
”Alle er vindere, når data om brandegenskaber bliver gratis tilgængelige. Danskerne får brandsikre byggerier, og branchen undgår en række dyre brandtests og kan få biogene produkter hurtigere på markedet. Men den allerstørste vinder er klimaet, fordi projektet er med til at vise, at bæredygtighed godt kan rime på brandsikkerhed,” siger Christian Fundby Schou.
Projektet er støttet af Realdania, Dansk Træforening, Træ i byggeriet, Træ- og møbelindustrien, Træelementforeningen, Kauffeldt Fond/ Keflico, Spærfabrikantforeningen, brancheforeningen for biobaserede isoleringsmaterialer og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen via DBI’s resultatkontrakt.
EUDR: Traces brugervejledning og EUDR-vejledning nu på dansk 🔑
10-01-2025
Anmodning om bemærkninger til antidumping sag AD 707 🔑
10-01-2025
Debatindlæg i Altinget 🔑
05-01-2025
Antidumpingundersøgelse hårdttræskrydsfiner fra Kina - registrering af import 🔑
18-12-2024
EUDR-udsættelse vedtaget i EU-Parlamentet 🔑
18-12-2024
Pressemeddelelse: Ny vidensbank samler og deler brandtests af biogene byggematerialer
11-12-2024