Brancheaftale for tagplader

En række af byggeriets organisationer har indgået en fælles aftale om krav til træbaserede plader, der anvendes i forbindelse med tagarbejder.

Brancheaftalen betyder at alle træplader, som bruges til tagarbejder, skal være halv størrelse. Aftalen skal forbedre sikkerheden og arbejdsmiljøet i byggeriet og har været bindende for byggeriets parter siden 1. marts 2011.

To-mandshåndtering af store plader på taget accepteres ikke af Arbejdstilsynet.

Alle træplader skal være i reduceres i størrelsen, når de skal bruges i forbindelse med tagarbejder. Det sker for at leve op til arbejdstilsynets krav til sikkerhed på tage, som er defineret i At-vejledning, D.3.1 i forbindelse med manuel håndtering.

Konkret betyder aftalen, at træplader, som håndteres på taget, ikke må være større end 650 x 3100 mm og veje mere end 18 kg per plade. Det svarer til, at pladerne nu kun må være halvt så brede som tidligere.

Aftalen omfatter krydsfiner- og OSB-plader samt plader med færdig tagpapoverflade, som anvendes til tagarbejde i nybyggerier og ved renovering af eksisterende bygninger.

Store plader ude af markedet

Traditionelle tagplader på 1220 x 2440 mm må fremover kun anvendes, hvis de håndteres maskinelt, f.eks. på elementfabrikker. Det gælder ved lægning af pladerne på taget, f.eks. som undertag eller underlag for tagpap.

Aftalen er gældende for alle der importerer, producerer, forhandler og anvender de nævnte tagplader i dansk byggeri.

Læs hele aftaleteksten her

 

Print Friendly, PDF & Email